23.4.1807

Afsender

P.O. Brøndsted

Afsendersted

Paris

Modtager

P.O. Brøndsted

Modtagersted

Paris

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af den bog, hvori denne tekst er trykt.

Resumé

Brøndsted har mødt August Wilhelm Schlegel, der har udtalt om Thorvaldsen, at han er en af de bedste nulevende billedhuggere. Brøndsted anser påstanden om, at Thorvaldsen ikke selv formår at hugge i marmor, for at være et udslag af misundelse, der ikke har rod i virkeligheden.

Dokument

[...]

A.W. SchlegelI og KoreffII kom Kl. 11 fra Komoedie. A.W.S. har et ædlere Ansigt (skjøndt rigtignok en Smule malitieuxIII) end F. SchlegelIV, og et smidigere, behageligere Udvortes. A.W.S. fortalte om Thorvaldsen, vor Landsmand i Rom, som han anseer for noget nær den første nulevende Kunstner in statuaria. Beskyldningen, at han ei skulde forstaae at arbeide i MarmorV, er reen AvindVI, det er den almindelige Sladder, naar man ei kan udsætte paa Modellen, og dog ikke vil Kunstneren vel.

[...]

Generel kommentar

Denne tekst er et uddrag fra Brøndsteds rejsedagbøger, jf. Dorph, op. cit. Teksten er skrevet under Brøndsteds ophold i Paris i 1807.

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Andre referencer

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Dvs. den tyske forfatter, kritiker, oversætter og indolog August Wilhelm Schlegel.

  2. Dvs. den tyske læge og forfatter David Ferdinand Koreff.

  3. Dvs. ondskabsfuld eller drilagtig, jf. Ordbog over det danske Sprog.

  4. Dvs. den tyske filosof Friedrich Schlegel, bror til den førnævnte August Wilhelm Schlegel.

  5. Denne anklage var hyppigt forekommende. Se evt. hertil dokumenter tilknyttet emneordet Thorvaldsen som marmorhugger og referenceartiklen Frodig (over)producent eller strategisk kunstnergeni? og Sigurd Schultz: ‘Thorvaldsen og Marmoret’, in: Meddelelser fra Thorvaldsens Museum, 1944, p. 91-101.

  6. Dvs. misundelse, jf. Ordbog over det danske Sprog.

Sidst opdateret 26.03.2020