24.9.1824

Sender

Jørgen Knudtzon

Sender’s Location

Teplice

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Dating based on

Dateringen fremgår af brevet.

Abstract

The commentary for this letter is not available at the moment.

Document

Det er kun faae Dage siden ieg skrev Dem tilI, gode kiere Thorwaldson, og meldte Dem, hvor magtpaaliggende det var min Ven LabouchèreII at faae Deres VenusIII, at han vilde lade sig nøie med, om TeneraniIV udførte den, dersom det lod sig giøre og at han kunde faae den snart. Det vilde være mig kiert, dersom De deri kunde føie ham – og tillige underrette mig, om De snart haver havt Leilighed til at afsænde de Ting, De har været saa god at love mig. – Disse Linier sender ieg Dem for at indslutte et ConnossementV ieg i dette Øieblik haver imodtaget, paa de Ting, man har sændt Dem fra Trondhiem over Marseilles. Skulde De – som ieg formoder – ei have modtaget dem, da de vare sændte i 1822 – kunde De mueligens endnu faae dem opspurgt. –VI
BaillieVII og ieg beklage meget vi ei kan have den Lykke at see Dem i Aar. Give Gud De maae vedligeholde Deres Helbred og nyde alle muelige Velsignelser; evig Deres Dem troe og hengivne

Teplitz 24de Sept. Jørgen Knudtzon

1824 –

Min addresse er til

Messrs. Bassenge & Co., Dresden –VIII

Archival Reference

m9 1824, nr. 81

Other references

Subjects

Persons

Works

A853 Venus med æblet, 1828, inv.nr. A853

Commentaries

  1. Knudtzon refererer til sit brev af 15.9.1824.

  2. Den hollandske bankier og handelsmand Pierre-César Labouchère (1772-1839). Bror til bankier Antoine Marie Labouchére, der var gift med Jørgen Knudtzons søster Catharina Meincke Labouchère, født Knudtzon (1781-1860)..

  3. Venus_ med æblet_, 1813-1816, jf. A853.

  4. De italienske brødre og billedhuggere Giuseppe Tenerani og Pietro Tenerani arbejdede begge for Thorvaldsen. Antagelig refereres der her til Pietro Tenerani, eftersom Giuseppe Teneranis sidst arbejdede for Thorvaldsen ultimo 1821.

  5. Connessement eller konnossement er, jf. Ordbog over det danske Sprog, en erklæring i tre eksemplarer, der udstedes så modtageren, der besidder et eksemplar af erklæringen, retmæssigt modtager en afsendt vare. Også kaldet et søfragtbrev eller ladebrev.
    Det her omtalte konnossement kendes ikke.

  6. Thorvaldsen modtog i 1822 et følgebrev med det her omtalte konnossement til en pakke sendt fra Knudtzons familiefirma, Hans Knudtzon og co. i Trondheim, til speditionsfirmaet Roux Fréres i Marseille (se følgebrevet af 10.1.1822 fra Thomas I. Cornelissen sendt fra Marseille).
    Antagelig har Thorvaldsen enten ikke modtaget konnossementet eller ikke reageret på det, og pakken forblevet i Marseille. Da Knudtzon derfor ingen tilbagemelding har fået om pakkens ankomst til Thorvaldsen, skriver han et brev af 15.9.1824 og spørger Thorvaldsen, om han har fået pakken. Imidlertid modtager Knudtzon konnossementet retur og skriver efterfølgende dette brev af 24.9.1824, hvor konnossementet igen vedlægges (konnossementet kendes ikke).
    Thorvaldsen kan derfor først efter modtagelse af Knudtzons brev af 24.9.1824 have efterspurgt og muligvis modtaget pakken. Da det ikke er muligt at afgøre, om de arbejdsredskaber, der er bibeholdt i Thorvaldsens samling, Thorvaldseniana, er fra denne pakke, er det uvist om pakken nåede sit endemål hos Thorvaldsen i Rom.

  7. Den britiske rigmand og kunstsamler Alexander Baillie.

  8. Den tyske bank Heinrich Wilhelm Bassenge & co. (H.W. Bassenge & co.) i Dresden, antagelig grundlagt 1774 af Henri Guillaume Bassenge.

Last updated 18.08.2014