19.3.1816

Sender

Jørgen Knudtzon

Sender’s Location

Rom

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Tilskrift: Herr Professor Thorvaldsen __ / Rome

Dating based on

Dateringen fremgår af brevet.

Abstract

Knudtzon asks Thorvaldsen to buy some antique objects for his friend Alexander Baillie and to restore parts of these. He hopes that he will soon be informed that the commissioned reliefs have been sent off (Cupid and
Bacchus
, cf. A408, Venus, Mars and Cupid in the Smithy of Vulcan , cf. A419 and Hector with Paris and Helen, cf. A499).

Document

Endnu har ieg at bede ProfessorenI vil bevise mig den Tieneste, at kiøbe for min Ven BaillieII: en “Sarcophagous af Agrippa”III af “giallo Antico”IV med et smukt “verde antique”V FoedbladVI ; en liden Buste af ScipioVII, af “roso antique”VIII, at staae paa Toppen af den SarcophagousIX, som Baillie sænder Dem; kunde De faae forandret Foedbladet af den for noget sort eller mørk Marmor, og noget sort Marmor under de Støtter, som følger med, saa vil De tiene os megetX.
Pengene dertil vil I.C. UlrickXI betale Dem. Jeg behøver ikke at sige Dem, hvor kiert det vil være mig at høre de os af Dem belovede TingXII ere afsændte og efter at aflægge nok engang Tak for bevieste Venskab mod os alle tegner ieg mig

Deres Dem troe og hengivne Ven

Jørgen Knudtzon.

Rome 19de Marts 1816.

General Comment

Denne meddelelse skrev Knudtzon på dagen for sin afrejse fra Rom, 19.3.1816.

Archival Reference

m4 1816, nr. 9

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Other references

Subjects

Persons

Works

A408 Amor drikker af Bacchus' skål, Tidligst 1810, inv.nr. A408
A419 Venus, Mars og Amor i Vulkans værksted, Antagelig 1810, inv.nr. A419
A499 Hektor hos Paris og Helena, december 1809, inv.nr. A499

Commentaries

  1. Thorvaldsen blev udnævnt til professor første gang i 1804 ved kunstakademiet i Firenze og i 1805 ved Kunstakademiet i København. Se referenceartikel for oversigt over Thorvaldsens udnævnelser. Den formelle tiltaleform er tydeligt ment lunt humoristisk, da Knudtzon og Thorvaldsen var gode venner. De blev dog aldrig dus, som det var flere af Thorvaldsens ungdomsvenner forundt, jf. referenceartiklen Dus med Thorvaldsen.

  2. Den britiske rigmand og kunstsamler Alexander Baillie, der var Knudtzons livsledsager.

  3. Der en sandsynligvis tale om en moderne kopi af den antikke sarkofag, som pave Clemens 12. (1652-1740) ligger begravet i i Corsini-kapellet i Lateran-kirken i Rom.
    Sarkofagen blev fundet ved Pantheon og fik da navnet Agrippa-sarkofagen, fordi bygningen oprindelig blev bygget af Marcus Agrippa (63-12 f. Kr.).

  4. Dvs. en særlig type marmor (også kaldet numisk marmor) fra det nuværende Tunesien. Giallo antico er bl.a. anvendt i vid udstrækning i Pantheon i Rom, jf. N. Herz og Marc Waelkens (ed.): Classical Marble: Geochemistry, Technology, Trade, Dordrecht 1988, p. 91.

  5. Dvs. en grønlig stenart af typen serpentinit, der minder om marmor.

  6. Denne brug af ordet fodblad findes ikke i Ordbog over det danske Sprog, men der må være tale om sarkofagens fødder.

  7. Det vides p.t. ikke, hvilken buste, der her er tale om. Det drejer sig dog formentlig en buste af den romerske general Publius Cornelius Scipio Africanus (236–183 f.v.t.), der besejrede Hannibal (247–183/182/181 f.v.t.) i den Anden Puniske Krig.

  8. Dvs. en særlig type marmor, der ikke er helt ren men bl.a. iblandet kvarts, jf. Marc Waelkens, Norman Herz og Luc Moens (ed.): Ancient Stones: Quarrying, Trade and Provenance, Leuven 1992, p. 155.

  9. Det vides p.t. ikke, hvilken sarkofag der her er tale om.

  10. Det vides p.t. ikke, om Thorvaldsen nogensinde var behjælpelig med denne opgave som antikindkøber og restaurator for Baillie. For andre eksempler på Thorvaldsens rolle som antikkender og restaurator, se evt. andre dokumenter tilknyttet emneordene Thorvaldsen som antik-kender og Thorvaldsen som restaurator.

  11. Den dansk-tyske konsul J.C. Ulrich. Ulrich fungerede som kommissionær for betaling og afsendelse af de værker, som Knudtzon og hans engelske kontakter bestilte hos Thorvaldsen.

  12. Knudtzon refererer her til reliefferne Amor og Bacchus, jf. A408, Venus, Mars og Amor i Vulkans værksted, jf. A419 og Hector hos Paris og Helena, jf. A499, som han og Alexander Baillie bestilte hos Thorvaldsen, se hertil brev af 15.3.1816.
    Ud over reliefferne bestilte Knudtzon og Baillie ligeledes portrætbuster af dem selv, jf. A230 og A262.

Last updated 05.03.2015