Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til C

Asmus Jacob Carstens

Carstens var en af Thorvaldsens tætteste kunstneriske og venskabelige forbindelser i Rom fra hans ankomst 1797. Carstens blev kendt i 1790’ernens Rom for sin idébetonede klassicisme. Han huskes for sine kontroverser med akademierne i både København og Berlin, og blev i det hele taget beundret for sin revolutionære indstilling – både kunstnerisk og politisk.
Han døde 25.5.1798 efter længere tids lungesygdom og blev begravet på den protestantiske kirkegård / Cimitero Acattolico i Rom.

Gravmæle for A.J. Carstens, Cimitero Acattolico
Carstens’ gravsted i dag (foto 2016)


Carstens’ oprindelige gravsted f.n.t.v., (radering 1809-11).
Detalje af E591,12

Graven, som i dag fremstår i restaureret skikkelse (f.o.), ses i sin (antagelig) oprindelige form på en radering/kobberstik (f.n.) af Wilhelm Friedrich Gmelin i Thorvaldsens samling, E591,12.

Thorvaldsen blev eksekutor i Carstens’ bo, hvorved hans efterladte værker midlertidigt kom i Thorvaldsens varetægt. Han kopierede nogle af Carstens’ tegninger.

I 1827 overvejede Thorvaldsen muligheden af at købe Palazzo Giraud-Torlonia i Rom med henblik på et kommende museum for sine værker. Købet blev ikke til noget, men planen skulle i givet fald have været at udsmykke paladsets indre med malerier efter Carstens-motiver som en indikator for, hvor højt Thorvaldsen satte sin kollega selv flere år efter hans død. Se i øvrigt Thorvaldsens relieffer i Palazzo Giraud-Torlonia.

Portrættet af Carstens t.h. er en beskåret udgave af et kobberstik af Johann Heinrich Lips efter en tegning af Carl Ludwig Fernow. Portrættet findes som frontispice i Fernow, op. cit.


Værker på Thorvaldsens Museum

Se Carstens repræsenteret i Samlingerne.

Referencer

Sidst opdateret 26.09.2016

Lips, Carstens

Asmus Jacob Carstens

1754-1798 Dansk, tysk Tegner og maler
Omtalt i14 dok.