Arkivet, Thorvaldsens Museum

Kommentar til 12.10.1799

Galleria Corsini ligger i Palazzo Corsini ved Tiberen, der i det 17. århundrede beboedes af dronning Christina af Sverige. Paladset kom senere i Corsiniernes eje, hvor det forblev, indtil det i 1883 kom i den italienske stats eje. Nu kaldes samlingen Galleria Nazionale d’Arte Antica di Palazzo Corsini. Kernen i galleriet er stadig Corsiniernes samling af ældre malerier, men denne er siden forøget.
Galleria Colonna ligger i Palazzo Colonna, Piazza SS. Apostoli. Samlingerne af især malerier er stadig i familien Colonnas eje.
Borghese-familiens malerisamling var på Thorvaldsens tid ophængt i Palazzo Borghese ved Tiberen, først i 1891 blev samlingen overført til familiens sommerpalads i Villa Borghese / Borghese-parken, hvor skulptursamlingen altid havde beroet.
Fyrst Camillo Borghese, der var gift med Napoleons søster Paolina, solgte 1807 en række af de mest berømte antikker til Louvre. Men samlingen blev senere rekonstrueret og forøget med nyerhvervelser. I 1902 blev det hele erhvervet af den italienske stat.
Om Roms kunstsamlinger o. 1800 se i øvrigt Louis Bobé: Frederikke Brun, født Münter, og hendes Kreds, hjemme og ude, København 1910, p. 101-107.

Sidst opdateret 13.01.2015