5.9.1818

Afsender

NN

Afsendersted

Rom

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af regningen.

Resumé

Værkstedsregnskab for første uge af september 1818.

Dokument

Adi 5 Settembre 1818

MogliaI
MichelangeloII
AltiniIII
ScarpelinoIV
IntagliatoreV
FeraroVI
VetraroVII per aver messo
Otto Vetri a tutti li fines[tr].i
Due licenzeVIII per li tondiIX
Per aver calato la notteX
per fargli il Piano
3:  
4:80
4:  
2:  
3:  
  :50
 
  :48
  :60
 
  :20
––––
18:58

Generel kommentar

Værkstedsregnskabet for værkstederne ved Piazza Barberini dækker en uges udgifter, primært til løn. Det vides p.t. ikke med sikkerhed, hvilke værker de pågældende assistenter arbejdede på udover de i regnskabet specifikt omtalte. Se evt. Thorvaldsen-kronologien for en oversigt over værker i arbejde omkring 1818.

Arkivplacering

gmII, nr. 1,59

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Værker

A369 Natten, 1815, inv.nr. A369
A370 Dagen, 1815, inv.nr. A370

Kommentarer

 1. Formentlig identisk med billedhuggeren Lorenzo Moglia.

 2. Dvs. Thorvaldsens assistent Michelangelo.

 3. Dvs. Thorvaldsens assistent Altini.

 4. Denne stenhugger er p.t. ikke identificeret.

 5. Denne intagliatore, dvs. en stenhugger med speciale i udhugning af finere detaljer som indskrifter og ornamenter, er p.t. ikke identificeret, ligesom det heller ikke vides, hvad han har bearbejdet. Der er muligvis tale om Michelangelo Marescalchi.

 6. Feraro er formentlig en gammel betegnelse for en smed eller jernhandler. Dette synes at være tilfældet i langt de fleste værkstedsregnskaber.

 7. Dvs. en glarmester. Hans arbejde gjaldt formentlig vinduerne i et af Thorvaldsens værksteder ved Piazza Barberini, se hertil evt. referenceartiklen Værkstederne ved Piazza Barberini, og se evt. også tegningen tilskrevet Wilhelm Marstrand Vicolo delle Colonette di Barberini med Thorvaldsens små atelierer foran Palazzo Barberini fra omkring 1846, D1891, der gengiver et stort vindue i et af værkstederne.

 8. Formentlig tilladelser til at lade de i det følgende nævnte værker føre ud af Kirkestaten, jf. f.eks. også regnskabet af 14.3.1818, hvor det er en version af Venus, jf. A12, der skal sendes af sted.

 9. Formentlig reliefferne Dagen, jf. originalmodel A370, og Natten, jf. originalmodel A369 (sidstnævnte nævnes nedenfor).
  I givet fald er der formentlig tale om de af Richard Bingham bestilte marmorversioner, der i dag befinder sig på Hearst Castle, San Simeon, Californien.

 10. Formentlig relieffet Natten, jf. originalmodel A369.
  I givet fald er der sandsynligvis tale om den af Richard Bingham bestilte marmorversion, der i dag befinder sig på Hearst Castle, San Simeon, Californien.

Sidst opdateret 06.01.2017