7.6.1817

Sender

NN

Sender’s Location

Rom

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Ingen udskrift.

Dating based on

Dateringen fremgår af regningen.

Abstract

Workshop accounts for the first week of June 1817.

Document

A di 7 Giugno 1817

VergeI av[ut].o 2 torna [tegn for scudi]
MogliaII a[vut].o 4 torna [tegn for scudi]
            –––
              6
            –––
ScarpelinoIII g[i]orn[at].e 2 [tegn for scudi]
Due pieducci per bustiIV fatti dallo ScarpelinoV [tegn for scudi]
per trasporti di RobbaVI per il fachinoVII [tegn for scudi]
perotaturaVIII del basorilevioIX e busto a ermaX [tegn for scudi]
 
[tegn for scudi]
1:  
1  
 
 
 
1:20
2:40
  :20
  :60
––––
6:40

General Comment

Værkstedsregnskabet for værkstederne ved Piazza Barberini dækker en uges udgifter, primært til løn. Det vides p.t. ikke, hvilke værker de pågældende assistenter arbejdede på. Se evt. Thorvaldsen-kronologien for en oversigt over værker i arbejde omkring 1817.

Archival Reference

gmII, nr. 1,36

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Other references

Subjects

Persons

Commentaries

  1. Dvs. Thorvaldsens assistent, Vergè, muligvis identisk med Lorenzo Vergè.

  2. Formentlig identisk med billedhuggeren Lorenzo Moglia. Der kan dog muligvis også være tale om billedhuggeren Antonio Moglia, der kendes fra en kvittering fra 15.9.1811. Mindre sandsynligt er der tale om Luigi Moglia, der var søn af ovennævnte Lorenzo Moglia. Tesan, op. cit. p. 207, hævder, at Luigi Moglia først optræder i regnskaberne fra og med 1819, men dette kan ikke hverken af- eller bekræftes sikkert p.t.

  3. Denne stenhugger er p.t. ikke identificeret.

  4. Hvilke sokler eller hvilke buster, der her er tale om, er p.t. ikke klart. Det fremgår imidlertid tydeligt, at soklerne var leveret af en formentlig ekstern stenhugger (scarpelino).

  5. Denne stenhugger er p.t. ikke identificeret.

  6. Det vides ikke, hvilke sager, der her er tale om. Disse dragere (facchini) blev brugt som en slags altmuligmænd i Thorvaldsens værksted, f.eks. til at flytte tunge genstande, hente værktøj, rydde op og feje. For mere om arbejdsfordelingen i Thorvaldsens værksted se referenceartiklen Thorvaldsens værkstedspraksis.

  7. Denne drager/arbejdsmand er p.t. ikke identificeret.

  8. Betydningen af dette substantiv kendes desværre ikke p.t. Muligvis er der tale om en sammenskrivning af per og en form af roteare eller ruotare, dvs. at rotere, dreje de omtale værker.

  9. Der kunne muligvis være tale om det i dag ukendte relief De tre Mariaer ved graven, der blev udført denne sommer, jf. Thorvaldsen-kronologien. Tegningerne C190, C191r, C191v, C193 og C194, er muligvis skitser hertil. Der kan dog også være tale om andre tidligere udførte relieffer.

  10. En sådan buste af hermeform kunne referere til Thorvaldsens buste af enten Giovanni Battista Sommariva, A273, Adrian John Hope, A826 eller Ubekendt, A292, der alle formentlig var i arbejde i 1817.

Last updated 06.01.2017