15.6.1805

Sender

Kunstakademiet, København

Sender’s Location

København

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Tilskrift: Til / Hr Professor Thorvaldsen

Dating based on

Dateringen fremgår af brevet.

Abstract

The Academy of Fine Arts announces that Thorvaldsen has been appointed professor of sculpture.

Document

Academiet har herved den Fornøielse at tilmelde Dem, at det under 7 JuniiI har behaget Hans MajestætII, paa Academiets derom giordte Forestilling, allernaadigst at beskikke Dem til Professor i Bildhuggerkonsten ved det Kongl. Maler Bildhugger og Bygnings-Academie her i Staden i afg. Professor WeidenhauptsIII Sted, og, foruden de af afg. Professor Weidenhaupt beboede Værelser paa Charlottenborg SlotIV, at tillægge Dem de 400rd som Deres FormandV har havt, dog saaledes, at disse 400rd ei skal tilfalde DemVI, førend De efter nærmere Ordre kaldes tilbage fra ItalienVII.
Academiet lykønsker Hr Professoren til denne Kongelige Naade, betragtende samme som en sand Vinding for Konsterne hiemme, hvis Udbredelse er Formaalet for Academiets Bestræbelser.
Det Kongelige Maler Bildhugger og Bygnings- Academie i Kiøbenhavn den 15 Junii 1805.

AbildgaardVIII MeynIX MagensX DajonXI LorentzenXII
J. RawertXIII BangXIV N. SchowXV


/ BadenXVI

General Comment

Thorvaldsens udnævnelse til professor ved Kunstakademiet fandt officielt sted 7.6.1805. Som det ses, er brevet herover underskrevet af Kunstakademiets professorer med direktøren Nicolai Abildgaard i spidsen.

Om udnævnelsen hedder det i Kunstakademiets dagbog under 6.5.1805:
“Billedhugger Thorvaldsen blev af Directeuren foreslaaet til Medlem og derpaa ved alle Stemmer optagen.”
“Derefter blev Billedhugger Thorvaldsen foreslaaet til Professor i Modelskolen i afg. Professor Weidenhaupts Sted, og dertil uden Stemmesamling med alles Bifald, valgt af Academiet, som besluttede derom at giøre en Forestilling til Kongen hvori det tillige begiærer, at de afg. Prof. Weidenhaupt forundte 400 Rd. aarlig, maae tilfalde hans af Acad. valgte Eftermand, og indtil denne kommer hiem forblive ved Academiet og bruges af samme til dets mange haande Fornødenheder.”

Akademiets indstilling blev videresendt til Akademiets præses, arveprins Frederik. Ifølge Kunstakademiets dagbog 12.6.1805 svarede han:
“Skrivelse fra Arveprinsen: ‘Ved et Brev fra Kronprindsen af 26 May er mig tilsendt H.M. Kongens Approbation paa Academiets mig tilsendte [...] Forestillinger, at Thorvaldsen som nu er paa Reiser og har Duelighed kan ansættes som Professor ved Academiet i sidst ved Døden afgangne Weidenhaupts Sted med de 400 rd, denne før har havt…”

Den dobbelte manøvre – optagelse som akademimedlem og professorudnævnelse på samme dag – var formodentlig ikke almindelig, men Abildgaard ønskede at gøre Thorvaldsen til professor og ville sikkert også undgå, at andre, mindre kvalificerede kandidater fik posten. For at opnå dette var en medlemsoptagelse nødvendig som første skridt, da en professor ifølge Kunstakademiets statutter kun kunne vælges blandt akademiets medlemmer, se Reglement af 21.6.1771 i F. Meldahl & P. Johansen: Det kongelige Akademi for skjønne Kunster, 1700-1904, København 1904, p. XXII.
Iflg. Thiele, op.cit. kuppede Abildgaard nærmest sagen igennem Akademi-forsamlingen. Den ældre billedhuggerprofessor C.F. Stanley sagde om den hastige procedure: “Maaden som Abildgaard er gaaed frem paa er urigtig og imod Statutern”, se brev af 18.6.1805 fra til sønnen C.F.F. Stanley. Formelt set havde den ældre Stanley ikke ret i denne påstand, men Abildgaards udstrakte protektion af Thorvaldsen har da utvivlsomt kunne opfattes som nepotisme.
Abildgaard havde tidligere luftet sin idé for Thorvaldsen om at lade ham overtage Weidenhaupts professorat i brev af 31.1.1805, men Thorvaldsen havde ikke svaret herpå og var – så vidt vides – ikke bekendt med Abildgaards manøvrer på hans vegne.

Abildgaard omtaler sagen om den ikke-udbetalte professorgage senere, i brev af 14.8.1806 til Thorvaldsen.

Archival Reference

m1 1805, nr. 8

Thiele

Gengivet hos Thiele II, p. 19-20.

Subjects

Persons

Commentaries

  1. Se den officielle udnævnelse af 7.6.1805 fra Christian 7. til Thorvaldsen.

  2. Dvs. den danske konge Christian 7.

  3. Dvs. den danske billedhugger Andreas Weidenhaupt, der var død 26.4.1805.

  4. Thorvaldsens professorbolig på Charlottenborg Slot aka Kunstakademiet, jf. referenceartiklen Thorvaldsens bolig, værksted og museum på Kunstakademiet.
    Det oprørte billedhuggerprofessoren C.F. Stanley meget, at Thorvaldsen fik tildelt disse værelser, når han ikke opholdt sig i København. Stanley mente, at det skete på hans bekostning, se brev af 18.6.1805 fra C.F. Stanley til sønnen C.F.F. Stanley.

  5. Dvs. forgænger, se betydning 2 af formand i Ordbog over det danske Sprog.

  6. Thorvaldsens professorløn blev ikke indefrosset, men Kunstakademiet fik efter kongelig tilladelse lov til at bruge beløbet på andre formål såsom driftsudgifter til lys og varme m.m. Akademiets budget var (også) i begyndelsen af 1800-tallet meget stramt, så Thorvaldsens ubrugte løn faldt på et tørt sted, se F. Meldahl & P. Johansen: Det kongelige Akademi for skjønne Kunster, 1700-1904, København 1904, p. 126.

  7. Denne passus afslører, at Thorvaldsen formelt set var at betragte som den enevældige konges undersåt, eller ansat på Kunstakademiet. Han var så at sige ikke sin egen herre, men i stedet forpligtet til at vende tilbage til Danmark, når det blev fundet passende.
    Han havde dog 6.3.1804 opnået en midlertidig accept af sit fortsatte ophold i Rom, se mere om denne sag i En fri mand. Thorvaldsens forbliven i Rom.
    Som bekendt endte det med, at Thorvaldsen blev i Rom lige så længe, som han selv ønskede det.

  8. Den danske maler og Kunstakademiets daværende direktør Nicolai Abildgaard.

  9. Den danske arkitekt Peter Meyn.

  10. Den danske arkitekt Boye Magens (1748-1814).

  11. Den danske billedhugger Nicolai Dajon.

  12. Den danske maler C.A. Lorentzen.

  13. Den danske arkitekt J.H. Rawert.

  14. Den danske arkitekt Jens Bang, professor i anatomi på Kunstakademiet fra 1805.

  15. Må være identisk med den danske filolog og arkæolog Niels Schow (1754-1830), der fungerede på Kunstakademiet som professor i kunsthistorie og mytologi.
    Schow kendte Georg Zoëga fra sit ophold i Rom 1787-91, og havde senere været prins Christian (8.) Frederiks lærer.

  16. Den danske filolog Torkel Baden, der også fungerede som Kunstakademiets sekretær og slotsforvalter.

Last updated 17.10.2017