Peder Malling
København
Jonas Collin
Antagelig København
Udskrift: S. T / Hr. Konferentsraad Collin / Kommandeur af / Dannebrog / og D. m. / pp.
Tilskrift: S. T / Hr Konferentsraad Collin / Kommandeur af Dannebrog / og D. M
Dateringen fremgår af brevet.
The commentary for this letter is not available at the moment.
Inseratet i ”Dagen” no 293 fordrer Giendrivelse. Jeg har opfattet det Væsentligste og ladet indrykke i ”Kommissions Tidenden” no291 følgende:
”Fred over Frederik den 5tes Pragtværk
see ”Dagen” No293
Dette bør ikke nedbrydes men fortsættes naar Staten seer Udvei til Midlerne – Bekostningen forbunden med Fuldførelsen bedre anvendt end den der fordres til Nedbrydelsen – saa tænkte vore Fædre og Harsdorff gav Model og Forslag til et Pantheon, med stadigt Hensyn til det ufuldendte Pragtværk, uden at tabe af Sigte en hensigtsmæssig Indskrænkning for at lette Udførelsen.
Forslaget var den store Kunstner værdigt; Bygningen kunde forene den offentlige Gudsdyrkelse med Anbringelsen af Hædersminder for Statens høitfortiente Mænd.
Thorvaldsens Museum finder en herlig Plads i Amaliegaden paa 12000 Qvadratalen vedsiden [sic] af Toldboden. Her behøver ikke Pantheon at udgiøre en Deel af Museet, hvorved Bekostningen vilde forøges, men den oprindelige Bestemmelse for Museets Anlæg kan vedligeholdes. Fattigvæsenet, som nu benytter Pladsen, vil ventelig til Erstatning finde lignende Boliger i en Afdeling af Nyboder, efter Overenskomst med Admiralitetet.
Thorvaldsen frede hvad Kunsten her i Fortiden
har virket stort og høit aandigt!”
Dersom Hr Konferentsraaden vilde giøre Th. hermed bekiendt skal det være mig kiært forsaavidt en anden god Beliggenhed for Museet frembyder sig, der kunde give ham Anledning til at frafalde Marmor Pladsen som fordrer overdrevne Bekostninger, hvilket hans fanatiske Omgivelse ikke ændser og forblinder ham, saa at han ikke seer, at Museet der bliver et Phantom
Khvn 13 Dec 1838 | Ærbødigst Malling |
Last updated 10.05.2011