No. 7348 of 10318
Sender Date Recipient
Comitteen for Oprettelsen af Thorvaldsens Museum [+]

Sender’s Location

København

18.7.1837 [+]

Dating based on

Dateringen fremgår af brevet.

Bertel Thorvaldsen [+]

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Ingen udskrift.
Tilskrift: Høivelbaarne / H.r Etatsraad og Professor A Thorvaldsen, / Commandeur af Dannebrogen og / Dannebrogsmand.

Abstract

The commentary for this letter is not available at the moment.

See Original

Allerede længe havde der i forskiellige Kredse været Tale om at udstede en offentlig Indbydelse til det danske Folk: at forene sig om at oprette et Museum for de Thorvaldsenske Billedhuggerværker og Konstsager, som Konstneren har bestemt for sit Fædreland. Man turde troe, ved dette Foretagende lige meget at komme et Ønske af den store Konstner som af hans taknemmelige Landsmænd imøde. I Begyndelsen af dette Aar traadte nogle Mænd sammen for at udføre det længe nærede Forsæt. Subskriptionsplaner bleve omsendte i Landet; og det Haab, hvormed de udsendtes, er ikke bleven skuffet. Allerede de Planer, som hidtil ere tilbageleverede, indeholde Navnene af 8120 Medborgere af alle Klasser og Stænder, som have tegnet sig for større eller mindte Bidrag. En Sum af 61,300 rbd. er ved disse Bidrag allerede tilveiebragt; og ihvorvel Subskriptionen herved kun kan ansees sat i Gang, er dog en saadan Grund allerede lagt til Foretagendets Udførelse, at de Mænd, som havde udstedt den første Indbydelse, ansaae det for den rette Tidspunkt, at overlade den videre Omsorg for Planens Iværksættelse til en Bestyrelse, som valgtes af de Bidragydende selv.

I et Møde den 21de forrige Maaned ere Undertegnede tilligemed Professor Høyen, Professor Freund, Oberst v. Prangen, Grosserer Puggaard og Kammerjunker Scavenius, som for Øieblikket ere fraværende fra Hovedstaden, valgte til at udgiøre denne Bestyrelse; og det er overdraget til den: “i Forening med Thorvaldsen at forestaae, paa samtlige Bidragendes Vegne, de indkomne Summers Anvendelse og afgiøre Alt, hvad der i denne Sag kan komme under Overveielse”.

Det er saaledes den første Pligt, Comitteens Medlemmer efterkomme, ved at henvende sig til Deres høit ærede Landsmand. Jo mere vi føle os hædrede ved det Hverv, der er blevet os overdraget ved vore Medborgeres Tillid, desto større er Opfordringen for os til at virke, hvad der staaer i vor Magt, til Fuldendelse af det begyndte Værk; men hvormeget vi end i denne Henseende tør stole paa at blive understøttede ved lignende Stemning hos Medborgere, kunne vi dog ikke drage i Tvivl, at en Fuldførelse af Planen, saaledes som den maa ønskes, lige meget for Konstens, for Konstnerens og for Nationens Skyld, vil for en stor Deel beroe derpaa, at Comitteen bliver saa lykkelig, at kunne arbeide til dette Maal i Forening med Deres Høivelbaarenhed, med Dem at overlægge og beslutte med Hensyn til Valget af Byggeplads, til Værkets Anlæg og Anordning i det Hele og i de enkelte Dele.
Den i Deres Høivelbaarenheds Skrivelse af 18de. Marts dette Aar til medundertegnede Collin indeholdte Yttring om Deres Beslutning om et nærforestaaende Besøg i Fædrelandet, er, i Overeensstemmelse med den deri givne Bemyndigelse, bleven offentliggiort, og Efterretningen er bleven modtaget med almindelig Glæde. At dette Haab ret snart maa gaae i Opfyldelse, have Undertegnede, paa det Thorvaldsenske Museums Vegne, en særegen Grund til at ønske; og vi haabe, at Deres Høivelbaarenhed vil ansee det som Yttring af vor Interesse for Udførelsen af et Værk, vi betragte som et National-Anliggende, naar vi ved denne Leilighed udtrykke vor Længsel efter den Time, da vi skulle hilse Dem paa fædrelandsk Grund og virke i Forening med Dem til det skiønne Værks Udførelse.
Vi tilføie den Anmodning, at vi snarest muligt maatte blive underrettede om, hvad Deres Høivelbaarenhed, forinden Deres personlige Nærværelse iblandt os, maatte ønske taget i Betragtning og Overveielse med Hensyn til vor Virksomhed for Museet, for at vi i ingen Henseende skulle udsætte os for den Bebreidelse, at have handlet uden Forening med den Mand, for hvem Nationen ønsker, ved offentligt Mindesmærke at lægge sin Kiærlighed og Erkiendtlighed for Dagen.

Vi skatte os lykkelige ved at have en Leilighed til at bevidne Deres Høivelbaarenhed de Følelser, for hvilke De er Gienstand fra Landets ene den anden Grændse.

Kiøbenhavn, den 18de Juli 1837

Collin H.N. Clausen J. Thiele.    
Schouw. Hetsch. Bissen. P.M. Tuxen.  
H. Gamst.     Thomsen. Koch.
Archival Reference
m21 1837, nr. 41
Last updated 10.05.2011 Print