Ultimo februar 1804

Afsender

Bertel Thorvaldsen

Afsendersted

Rom

Modtager

Gotskalk Thorvaldsen

Modtagersted

København

Dateringsbegrundelse

Udkastet er udateret, men det skal sandsynligvis dateres til slutningen af februar 1804 af to grunde: Udkastet er skrevet bag på et andet brevudkast til Abildgaard, som ganske vist også er udateret, men som er forlæg til Thorvaldsens brev af 25.2.1804.
Desuden omtaler Thorvaldsen her sin mors død, som han netop var blevet informeret om i Abildgaards brev af 17.1.1804.

Resumé

Brudstykke af brevudkast, hvori Thorvaldsen fortæller om sin sygdom, samt at han har fået nyheden om sin mors død fra Nicolai Abildgaard. Han beder sin far fortælle, hvem der understøtter ham.

Dokument

Gode Fader!
Efter at have været SygI et hel aar og i al den tiid ikke har kundet arbede som har sat mig i end forfaning som er udbeskrivelig og da ieg nu var begynde at komme mig lidet faaer ieg de gruelige efterretningII forIII Justidsraad Abildgaard. hvorledes det gor Skriv mig dog tilIV, og lad mig hvide alt[,] nenv mig de der har giordt nogetV for DersVI Beste

Oversættelse af dokument

Good Father,
After having been ill for an entire year and during all that time not having been able to work, which has put me in an indescribable condition, and now having begun to recover a little I receive awful news from Counsellor Abildgaard. How are things? Do write to me and let me know everything. Mention the people to me who have done something in your best interest.

[Translated by Karen Husum]

Generel kommentar

Thiele I, p. 212 tvivler på, at dette udkast blev til et færdigskrevet og afsendt brev. Men eftersom Gotskalk Thorvaldsen i sit brev af 20.10.1805 svarede på, hvem der havde gjort noget for ham – hvad Thorvaldsen spørger om her – så må et brev være nået frem til København.
Man kan undre sig over, at dette brevudkast ikke omtaler det, der i den grad havde skuffet hans forældre, nemlig hans forbliven i Rom, se fx faderens irettesættelse af 3.5.1803. Emnet kan dog være blevet berørt i det afsendte brev.

Dokumentstatus

Egenhændigt udkast

Arkivplacering

m28, nr. 91,1

Thiele

Gengivet hos Thiele I, p. 212.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Thorvaldsen led omkring 1803-04 af hæmorider, som gjorde ham uarbejdsdygtig i en længere periode, se referenceartiklen om dette.

  2. Thorvaldsens lærer i akademitiden, maleren Nicolai Abildgaard meddelte i sit brev af 17.1.1804, at billedhuggerens mor, Karen Thorvaldsen var død og begravet. Hun døde 7.1.1804 og blev begravet på Nikolaj kirkegård i København.

  3. Dvs. fra.

  4. Thorvaldsen kunne med rette undre sig over, at faderen ikke selv havde skrevet og fortalt om moderens død. Det foregående brev fra Gotskalk Thorvaldsen var fra 3.5.1803 og indeholdt en stærk reprimande til sønnen, fordi han ikke vendte hjem til København. Det er muligt, at faderens skuffelse herover var årsagen til, at han ikke havde skrevet. For mere herom, se evt. referenceartiklen Thorvaldsens forbliven i Rom 1803-04.

  5. Gotskalk Thorvaldsen nævnte de personer, der havde gjort noget for ham, men han gjorde det først mere end et år senere i brev af 20.10.1805, se dette.
    Ang. stavningen af nenv: Ombytningen af bogstaverne i nævn er en såkaldt reversalfejl, og et karakteristisk tegn på Thorvaldsens ordblindhed, se mere herom i referenceartiklen Thorvaldsens tale- og skriftsprog.

  6. Thorvaldsen var Des med sin far, mens Gotskalk Thorvaldsen tiltalte sin søn med du, som det var sædvane dengang. Se i øvrigt listen over de personer, der var Dus med Thorvaldsen.

Sidst opdateret 21.04.2015