26.2.1833

Afsender

Christian 8.

Afsendersted

København

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Korvetten Galathea vil lægge an i Livorno omkring den 1.7.1833, og Thorvaldsen bedes have kunstværkerne til København klar, gerne hele Alexanderfrisen, jf. A503, i marmor. Portrætstatuen af Caroline Amalie, jf. A164, i marmor ønskes også “inderligt”; Thorvaldsen kan eventuelt gøre statuen færdig i København. Andre danske kunstneres arbejder skal ligeledes med skibet. Thorvaldsen må gerne anbefale H.W. Bissen til Slotsbygningskommissionen, så denne bliver tildelt arbejdet med at udføre frisen til riddersalen på Christiansborg Slot. Der må gerne sendes flere gipsafstøbninger efter Thorvaldsens kunstværker til Kunstakademiet, og sluttelig må Thorvaldsen gerne sørge for at indkøbe en antik vase fra Vulci til Christian (8.) Frederik.

Dokument

Kiøbenhavn d. 26 Febr
1833

H. EtatsraadI og ProfessorII Thorvaldsen! De vil allerede ad den officielle VejIII være underrettet om Bestemmelsen at Corvetten Galathea skal afhenteIV de fra Deres Haand færdige Kunstsager og vil den, til den Ende, indtreffe i Livorno omtrent d. 1’ Juli d.A.V til hvilken Tid de til Transporten bestemte Kunstsager maatte befinde sig sammesteds. Gid det maatte være mueligt til den Tid at have hele Frisen (Alexanders TriumphVI) i Marmor færdig for at den samlet kunde opstilles paa sin Plads i SlottetVII.
Hvad min Bestilling angaaer nemlig min GemalindesVIII PortraitstatueIX da er det mit inderligste Ønske at den maatte være saavidt færdig at den kunde hiemsendes. De ville mueligen kunne lægge sidste Haand paa Værket her i Kiøbenhavn naar vi, som jeg sikkert haaber har den Glæde at see Dem herX til Sommer. Om dette for os alle saa kierkomne Besøg haaber jeg ved Dem at underrettes saa betimeligen at der intet skal kunne mangle ved Deres Ankomst til CharlottenborgXI.
Jeg tør paa de i Rom værende danske Kunstneres Vegne og navnlig paa BissensXII bede Dem om at De ville sørge for at de Arbejder som disse maatte have at hiemsende finde Plads paa Fartøjet som bringer Deres til Livorno og siden paa Corvetten.
Hvad Bissen angaaer vilde jeg bede Dem anbefale ham til Slots CommissionenXIII til at udføre Frisen til RiddersalenXIV, saafremt De ej selv kan finde Lejlighed til at berige os med dette Kunstværk;XV dog maatte han vende tilbage for at udføre det i Gibs her paa Stedet.
Hvis der er taget Afstøbninger af flere af Deres Statuer og Basreliefs som AcademietXVI endnu ej besidder vilde det være overensstemmende med dets Ønske at see denne Lejlighed benyttet for at komme i Besiddelse af disse. Architect HansenXVII kunde opgive for Academiet hvad Bekostningen ved Indkiøbet og Indpakningen kunde beløbe sig til. Transporten vilde haves frit med de øvrige Sager.
Til Forøgelse af min Vase Samling kunde jeg nok ønske at besidde en udmærket Vase fra VulciXVIII, af de ved Lucien BuonaparteXIX udgravede. Der ere solgte endeel af dem i Engeland mueligen at nogle ere til Salg i Rom. En saadan udvalgt ved DemXX og hiemsendt ved denne Lejlighed vilde være mig saare behagelig; jeg formoder at Prisen vilde være 20 til 30 Louisd’ors som ChiaveriXXI i saafald vilde kunne udbetale.
Dog jeg bør ej ulejlige Dem med meere, nævnende mig med særdeles Højagtelse og Venskab H.

forbundne og velvilligste
Christian Frederik

Generel kommentar

Se i øvrigt artiklen Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1833 for en udspecificering af hvilke kunstværker, der var med i transporten, samt hele hjemsendelsens forløb.​

Arkivplacering

m18 1833, nr. 23

Thiele

Gengivet hos Thiele III, p. 478-479.

Emneord

Personer

Værker

A164 Caroline Amalie, 1827, inv.nr. A164
A503 Alexander den Stores indtog i Babylon, marts 1812 - juni 1812, inv.nr. A503

Kommentarer

  1. Thorvaldsen blev udnævnt til virkelig etatsråd 12.11.1819. Se også artiklen Thorvaldsens udnævnelser.

  2. Thorvaldsen var professor ved kunstakademierne i Firenze, København og Rom, jf. artiklen Thorvaldsens udnævnelser.

  3. Jf. brev af 22.2.1833 fra Slotsbygningskommissionen til Thorvaldsen.

  4. Jf. artiklen Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1833.

  5. Jf. Thorvaldsen-kronologien 4.8.1833 – 6.8.1833.

  6. Alexander den Stores indtog i Babylon (Alexanderfrisen), marmor, Christiansborg Slot. Frisen blev stærkt beskadiget ved slottets brand i 1884, jf. artiklen Bestillingen til Christiansborg.

  7. Dvs. Christiansborg Slot.

  8. Den danske prinsesse Caroline Amalie.

  9. Se Caroline Amalie, jf. A164.

    Portrætstatuen blev aldrig udført i marmor, trods Christian (8.) Frederiks flere gange udtalte ønske, jf. dokumenter tilknyttet emnet Portrætstatuen af Caroline Amalie.

  10. Thorvaldsen planlagde at rejse til København i efteråret 1832, men hjemturen blev udsat gentagne gange og først påbegyndt den 5.8.1838. Se dokumenter vedrørende emnet Aflyste rejser til Danmark.

  11. Thorvaldsens professorbolig på Charlottenborg Slot, jf. artiklen Thorvaldsens bolig, værksted og museum på Kunstakademiet.

  12. Den danske billedhugger H.W. Bissen, der arbejdede i Rom frem til 1834.

  13. Dvs. Slotsbygningskommissionen.

  14. C.F. Hansen planlagde en frise til Riddersalen på Christiansborg Slot, og havde i brev af 17.6.1832 spurgt Thorvaldsen, om ikke H.W. Bissen – eller Thorvaldsen selv – kunne koncipere værket.

  15. Det blev ikke Thorvaldsen, men H.W. Bissen, der kom til at udføre:

    Frisen gik til i slottets brand i 1884. Se også dokumenter vedrørende emnet Christiansborg Slot, Riddersalen, H.W. Bissens frise.

  16. Dvs. Kunstakademiet i København, der i forvejen havde en stor samling af gipsafstøbninger efter Thorvaldsens kunstværker, jf. artiklen Bestillingen til Kunstakademiet.

  17. Den danske arkitekt Christian Hansen, der var i Rom på dette tidspunkt.

  18. Vulci var i antikken en etruskisk handelsby. Landområdet, hvor ruinerne af Vulci ligger, var ejet af Lucien Bonaparte, og han solgte fra 1828 og frem ud af arkæologiske fund fra byen.

  19. Den franske politiker Lucien Bonaparte.

  20. Jf. dokumenter vedrørende emnet Thorvaldsen som antik-kender.

  21. Dansk konsul i Rom Luigi Chiaveri.

Sidst opdateret 25.04.2017