17.3.1827

Afsender

Johan Gunder Adler

Afsendersted

København

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Angående måden hvorpå Christian (8.) Frederiks lån hos Thorvaldsen skal tilbagebetales via bankierformaet Torlonia.

Dokument

Kjøbenhavn d. 17 Martz 1827

Høivelbaarne Herr EtatsraadI Thorvaldsen
Jeg sender Dem herved et BrevII fra H.K. HøihedIII, til hvilket jeg kun har at tilføieIV, at der er nogen UoverensstemmelseV mellem Prindsen og TorloniaVI angaaende Maaden at beregne Renterne paa. Torlonia vil have Renter fra 10 febr af enten De hæver Pengene eller ikke; Prindsen vil kun betale Renter fra den Tid af, da De virkelig modtager Pengene og af saa stor Sum, som De modtager. Da Torlonia anfører som Grund, at han ikke veed naar De vil forlange Pengene og derfor immer maae have dem paa rede Haand, saa kunde De, Herr Etatsraad, meget lette Forhandlingen, hvis De vilde love ChiaveriVII at give ham Varsel 14 Dage eller en MaanedVIII iforveien hvergang De vil hæve nogen Sum.
Det vil for Levende og Dødes Skyld være nødvendigt at De hvergang De lader Dem en Summe udbetale af Torlonia, afskriveIX den paa Obligationen, og naar hele den paalydende Sum er betalt, vil De behageligst tilsende mig den, forsynet med Deres Quittering.
Prindsen vil have underrettet Dem om at FregattenX ikke afgaaer førend til næste AarXI i det Haab at Christus-StatuenXII til den Tid kan være færdig i Marmor saavelsom FrisenXIII o.a.m –

PrindsessenXIV og Frøken Walter[s]dtorffXV paalægger mig at hilse Dem paa det venligste.

Jeg anbefaler mig i Deres vedvarende Venskab som Deres

ærbødigst hengivne
Adler.

Generel kommentar

Sagen handler om det lån på 9000 scudi, som Christian (8.) Frederik optog hos Thorvaldsen med gældsbeviset af 1.4.1821, og som nu skal tilbagebetales til Thorvaldsen via bankierfirmaet ved Giovanni Raimondo Torlonia.

Se også referenceartiklen Christian 8.s lån hos Thorvaldsen.

Se i øvrigt referenceartiklen Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1828 for en udspecificering af hvilke kunstværker, der var med i transporten, samt hele hjemsendelsens forløb.

Arkivplacering

m12 1827, nr. 27

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Værker

A82 Kristus, Antagelig november 1821 - Senest januar 1822, inv.nr. A82
A503 Alexander den Stores indtog i Babylon, marts 1812 - juni 1812, inv.nr. A503

Kommentarer

  1. Thorvaldsen blev udnævnt til “virkelig etatsråd” 12.11.1819. Se også referenceartiklen Thorvaldsens udnævnelser.

  2. Jf. brev af 17.3.1827 fra Christian (8.) Frederik til Thorvaldsen.

  3. Den danske prins Christian (8.) Frederik.

  4. Sagen handlede om det lån på 9000 scudi, som Christian (8.) Frederik optog hos Thorvaldsen med gældsbevis af 1.4.1821, og som nu skulle udbetales til Thorvaldsen via bankierfirmaet Torlonia. Se også referenceartiklen Christian 8.s lån hos Thorvaldsen.

  5. Uoverensstemmelsen må handle om, at Torlonia ikke ville ligge inde med 9000 scudi i kontanter, som han ingen rentepenge fik af, indtil Thorvaldsens “øeblikkelige Trang” (jf. 9.12.1826) gjorde det nødvendigt at hæve dem. Christian (8.) Frederik ville på den anden side kun udbetale Torlonia renter af det beløb som Thorvalsen hævede og velsagtens frem til den dato, hvor han selv indsatte det hævede beløb hos Torlonia. Løsningen syntes at have været, at Thorvaldsen gav parterne en måneds varsel (jf. 9.5.1829), således at Torlonia på en bestemt dato kunne realisere akkurat den sum, Thorvaldsen ønskede, og at Torlonia fra den dato modtog renter – eller gebyr om man vil – fra Christian (8.) Frederik, for sit udlæg.

  6. Bankierfirmaet ved Giovanni Raimondo Torlonia, som varetog mange af Thorvaldsens pengesager.

  7. Dansk konsul i Rom Luigi Chiaveri.

  8. Thorvaldsen lovede at give en måneds varsel i brev af 9.5.1829 til Johan Gunder Adler.

  9. En ansat i bankierfirmaet Torlonia noterede rigtigheden af de udbetalte summer på gældsbeviset og Thorvaldsen underskrev dette.

  10. Det blev dog ikke den i brevet omtalte fregat (Minerva), der hjemtog Thorvaldsens kunst i foråret 1827, men i stedet det danske handelsskib Therese, der alligevel skulle til Tunesien med en såkaldt “presentladning” til beyen af Tunis, Al-Husayn II ibn Mahmud, læs mere herom i referenceartiklerne Barbareskstaterne og Thorvaldsen og Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1828.

  11. Der havde været tale om, at fregatten skulle ankomme til Livorno i foråret 1827, jf. fx brev af 22.11.1826 fra Slotsbygningskommissionen til Thorvaldsen.

  12. Kristus, jf. A82, til Vor Frue Kirke. Statuen var klar i gips, men ikke i det ønskede marmor. Det blev den først i 1832.

  13. Alexander den Stores indtog i Babylon (Alexanderfrisen), marmor, 1818-1834, A831 til A850. Gik delvist til grunde ved slottets brand i 1884.

  14. Den danske kronprinsesse Caroline Amalie.

  15. Caroline Amalies kammerfrøken Marie Walterstorff.

Sidst opdateret 27.04.2015