24.5.1822

Afsender

Bertel Thorvaldsen

Afsendersted

Rom

Modtager

Alexander 1.

Modtagersted

Sankt Petersborg?

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Besked om, at to buster af zaren er afsendt fra Rom. Thorvaldsen bedyrer, at hvert mejselslag vidner om hans taknemmelighed, og at det var hans livs øjeblik, da han fik lov at betragte jordens største monark tæt på.

Dokument

Sire,

Les deux bustesI de Votre Majesté ImpérialeII ont eté remis par moi à Sa mission de RomeIII.
Les coups de mon ciseauIV etoient, Sire, autant de témoignages de ma profonde reconnoissance pour l’honneur qui m’est tombé en partage, pour les bienfaits dont Vous avez daigné me combler. Il sera à jamais l’époque la plus heureuse de ma vie, où il me fut donné de contemplerV de près le plus grand Monarque de la terreVI et d’etudier sur les traits de Son Auguste Personne la réunion des qualités qui firent le bonheur des Romains sous TitusVII et TrajanVIII – qualités qui font aujourd’hui la felicité du plus grand des Empires et commandent l’admiration de l’Europe toute entiére

Je suis avec le plus profond respect
Sire,
de Votre Majesté Impériale


Rome le 24 Mai 1822.
le très humble &
très obeissant serviteur
A Thorvaldsen

Generel kommentar

Kun underskriften er Thorvaldsens, resten af brevet er sat på papiret af Brøndsted.
Der findes et næsten identisk udkast til dette brev.

Dokumentstatus

Færdigt dokument af koncipist

Koncipist

P.O. Brøndsted

Arkivplacering

Arkhiv Vneshnei Politiki Rossiskoi Imperii, Moskva.

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele

Emneord

Værker

A883 Alexander 1., 1821, inv.nr. A883

Kommentarer

  1. Dvs. to eksemplarer af Thorvaldsens portrætbuste af Alexander 1., jf. A715.
    Ud over de to buster, som zaren fik tilsendt, blev der fremstillet flere andre eksemplarer. I dag findes der bl.a. marmoreksemplarer på Eremitagemuseet i Sankt Petersborg, på Nationalmuseet i Warszawa, på Nationalmuseet i Yerevan, Armenien og på Thorvaldsens Museum, jf. A883. Sidstnævnte eksemplar blev oprindelig bestilt af den russiske ambassadør i Danmark Paul von Nicolay.

  2. Ud over at være zar af Rusland var Alexander 1. også, efter Wienerkongressen i 1814-15, konge af Polen (Kongrespolen).

  3. Dvs., at busterne blev afleveret på den russiske ambassade i Rom.

  4. Med udtrykket “mine mejselslag … vidner hvert og ét om min taknemmelighed” lægger Thorvaldsen op til, at han har hugget busterne egenhændigt (med utallige mejselslag), hvilket strider mod hans gængse værkstedspraksis på dette tidspunkt, hvor han typisk kun stod for den sidste tilretning. Udtrykket skal tænkeligt læses retorisk og ikke bogstaveligt. Dette bør dog undersøges nærmere.

  5. Thorvaldsen modellerede portrætbusten i forbindelse med sit ophold i Warszawa mellem 19.9.1820 og 21.10.1820 på sin hjemrejse fra København til Rom, hvor han altså mødte Alexander 1. personligt og studerede hans træk over længere tid. Den russiske zar var fra 1815-1825 også konge af Polen (Kongrespolen).

  6. Thorvaldsen udtrykker sig i ualmindeligt højstemte vendinger om den ære, det var for ham at studere zar Alexander 1.s ansigtstræk på nært hold, og om hans beundring for disse træk, som han ser som en forening af de romerske kejsere Titus’ og Trajans. Spørgsmålet er, i hvor høj grad disse ord er udtryk for Thorvaldsens oprigtige holdning til zaren og i hvilken grad de er et forsøg på at sikre en fortsat positiv relation til ham. Thorvaldsen og den polske komité, der havde bestilt mindesmærket for den polske general Józef Poniatowski, jf. A123, var helt afhængige af zarens velvilje mht. opstilling af det i Warszawa, og nok havde zaren givet sin tilladelse allerede i 1817, men Poniatowski havde få år forinden kæmpet sammen med Napoleon 1. imod Rusland og dermed zaren, så opstillingen af rytterstatuen var et følsomt emne.

  7. Dvs. Titus Flavius Vespasianus (39-81), romersk kejser fra 79.

  8. Dvs. Marcus Ulpius Trajanus (ca. 53-117), romersk kejser fra 98.

Sidst opdateret 21.01.2019