7.9.1840

Afsender

Frederik 6.-kommissionen, Hans Wulff

Afsendersted

Nebel Mølle ved Kolding.

Modtager

Omnes

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af avisen, hvor teksten blev trykt. Teksten er dog forfattet allerede d. 5.9.1840.

Resumé

Frederik 6.-kommissionen opfordrer officielt befolkningen i Jylland, på øerne samt i Slesvig-Holsten til at yde bidrag til rejsningen af en mindestøtte for Frederik 6. på Skanderborg Slotsbanke. Tilladelsen til at bruge grunden i Skanderborg er endelig indhentet, og man afventer svar fra Thorvaldsen om, hvorvidt han vil udføre reliefferne til monumentet.

Dokument

Indsendt.

Paa Grund af tidligere i offentlige Blade skeet OpfordringI til Nørre-Jyllands Beboere om Oprettelse af et Minde for Danmarks forevigede elskede Konge, Frederik den SjetteII, tillader man sig nu at meddele den Efterretning, at det af vedkommende høie Autoritet er bevilget at opføre samme paa et dertil meget passende Sted, nemlig Skanderborg SlotsbakkeIII.

Da enhver tænksom dansk Undersaat vistnok med Varme og Taknemmelighed føler og erkjender de GoderIV, for hvilke vi og vore Efterkommere have den ædle Fyrste at takke, saa bæres ingen Tvivl om, at man jo gjerne yder et lidet Bidrag til Udførelse af ommeldte om undersaatlig Kjerlighed vidnende Taknemmelighedsværk ved Opførelse af et simpelt, smagfuldt og varigt Monument paa ovennævnte Sted, der ei er uden Interesse for Danmarks Beboere.

De dertil udfordrende Bidrag behøve ei at være betydelige for hver enkelt, fornemmelig naar ØestifternesV og HertugdømmernesVI Beboere ville være Meddeeltagere, hvortil de i offentlige Blade ville vorde indbudne; og skulde en større Sum indkomme, end som til Monumentet og dets Omgivelse af Hegn, Plantninger, Tilsyn og fremtidig Vedligehold ville medgaae, da kunde muligt efter nærmere Overeenskomst og Bestemmelse, oprettes en eller anden Velgjørenheds-Anstalt, som, vidnende om Dannerfolkets Taknemmelighed, kunde virke velgjørende indtil den fjerneste Fremtid.

Det er ved Leilighed yttret, at det med at reise en Mindestøtte for den forevigede Fyrste maatte stilles i beroe, indtil efter DecenniersVII Forløb Historiens kolde Jerngriffel havde bestemt hans Værd som Menneske og som Regent;VIII men til den Tid staaer intet Hjerte meer af de mange, som for Nutid og Eftertid saa gjerne ønske at tolke deres varme Taknemmelighed for de Goder Nationen har ham at takkeIX, og derfor antage vi, at ingen Udsættelse er nødvendig, thi hans Hjertes Adel miskjendes vistnok af Ingen.

Hvis nu Nørre-Jyllands ærede Beboere i Kjøbstæder og Landdistricter, ville, til det ommeldte Værks Fremme offre en liden Skjærv, saa ere dHrr. Borgemestere og Byfogder i Kjøbstæderne som Jurisdictions-Øvrighederne for Landdistricterne for største Delen speciel anmodede om at overtage de omkringsendte Subskriptionslisters Distribution, samt modtage de indkommende Bidrag indtil nærmere derover bliver bestemt.

Med hensyn til de nærmere Bestemmelser hvad Bestyrelse og Udførelse angaaer, da hverken er eller kan det være Indbydernes Mening, egenraadig at disponere over de indkomne Summer, men naar Subskriptionen er sluttet, og man kan vide hvor stor en Capital man har at anvende, ville samtlige Contribuenter vorde indkaldte i de offentlige Blade til et Møde i Skanderborg, hvor de da kunne vælge den fremtidige Bestyrelse, og bestemme hvorledes det Hele skal udføres; hvortil endnu bemærkes, at man med Hensyn til Udførelsen har tilskrevet Hr. Conferentsraad Thorwaldsen, fra hvem man snart seer Svar imødeX.

Indtil en Bestyrelse bliver valgt, vil af nedennævnte Mænd, som til ovenmeldte Monuments Opførelse have tilladt sig at indbyde deres Medborgere, undertegnede Landvæsenscommissair og Stænderdeputeret WulffXI i Nebel MølleXII overtage Correspondencen, til hvem man i saa Fald Godhedsfuld ville henvende sig.

Nebel Mølle ved Colding i WeileXIII Amt d. 5. Septbr. 1840.
Paa dHrr. Justitsraad, Herredsfoged og Stænderdeputeret WithsXIV, Major IngwersensXV, Kammerraad Dalgas’sXVI og egne Vegne.

Hans Wulff,

Dbmd. og R. af D.XVII

Generel kommentar

Dette er en trykt tekst, omhandlende opførelsen af Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke og publiceret i Aarhus Stiftstidende 7.9.1840. Se artiklen Et tvetydigt monument. Dokumentet sandsynliggør, at en mindestøtte til Frederik 6.s ære vil blive rejst, på trods af diverse indvendinger. Især varslingen af valg til bestyrelse vidner om en form for fremdrift i projektet. Teksten affødte i øvrigt et rasende modsvar fra C. Dalgas, se dokument af 14.9.1840, der følte sig tilsidesat.

Arkivplacering

Thorvaldsens Museums Småtryk-Samling 1840, Aarhus Stiftstidende 7.9.

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Siden januar 1840 havde især Aarhus Stiftstidende bragt en del artikler med opfordringer til et monument over den afdøde Frederik 6. Se bl.a. dokument af 21.1.1840.

  2. Den danske kong Frederik 6., der døde den 3.12.1839.

  3. Skanderborg Slot havde haft sin storhedstid under Frederik 2. og Christian 4., men allerede på Thorvaldsens tid var kun slotskirken tilbage. Arealet hvor slottet havde stået, gik derfor under betegnelsen Skanderborg Slotsbakke eller Skanderborg Slotsbanke.

  4. Formentlig henvises der her til landboreformerne af 1788, skoleloven af 1814 samt de rådgivende stænderforsamlingers indførelse i 1834. For mere herom se referenceartiklen, Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke.

  5. Dvs. Sjælland og øerne, jf. Ordbog over det danske Sprog, østift.

  6. Dvs. Slesvig og Holsten.

  7. Dvs. årtier, jf. Ordbog over det danske Sprog, decennium.

  8. Flere indlæg i aviser havde ytret ønske om at lade historien fælde dom over Frederik 6., inden et evt. monument blev rejst, se bl.a. dokument af 28.1.1840.

  9. Formentlig henvises der her til landboreformerne af 1788 og de rådgivende stænderforsamlingers indførelse i 1834, der især kom bondestanden til gode. For mere herom se referenceartiklen, Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke.

  10. Frederik 6.-kommissionen havde henvendt sig til Thorvaldsen i juli 1840. Se brev af 28.7.1840.

  11. Dvs. den danske gårdejer Hans Wulff.

  12. Nebel Mølle, der lå tæt ved Kolding, tilhørte Hans Wulff.

  13. Vore dages Vejle.

  14. Dvs. den danske embedsmand J.P. With.

  15. Dvs. den danske gårdejer Johannes Ingwersen.

  16. Dvs. den danske gårdejer C. Dalgas.

  17. Dvs. Dannebrogsmand og Ridder af Dannebrog.

Sidst opdateret 19.11.2018