Sandsynligvis oktober 1819-august 1820

Sender

Adam Gottlob Müller

Sender’s Location

København

Recipient

Rasmus Emil Bruun

Recipient’s Location

København

Information on recipient

Ingen udskrift.

Dating based on

Dateringen fremgår ikke af brevet, men det stammer helt sikkert fra perioden 1810-21, da Müller omtaler sig selv som etatsråd, som han blev udnævnt til i 1810, mens han siden steg i graderne til konferensråd i 1821. Dernæst er spørgsmålet, om brevet blev sendt til Rom eller København. Hvis Bruun skal have modtaget brevet i Rom, er det sket i 1817, hvor han opholdt sig dér. Men da Bruun i det postscriptum, han har tilføjet forneden, fortæller, at han har personligt har fået overdraget Müllers skrivelse fra sin gode ven J.L.A. Kolderup-Rosenvinge, må brevet være modtaget i København, da Rosenvinge ikke var i Rom i 1810’erne. Brevet må da være sendt under Thorvaldsens ophold i København fra 3.10.1819 til 11.8.1820.

Abstract

Müller asks Bruun to contact Thorvaldsen regarding his marble bust of Henrik Hielmstierne, cf. A210. Thorvaldsen is asked to send it to Copenhagen via Leghorn.

Document

EtatsRaadI A: Müller anbefaler sig i Hr Doctor Bruuns venskabelige Erindring og tillader sig at anmode Hr Doctoren om den Godhed, at ville hos Hr Professor Thorvaldsen erkyndige sig om denne Kunstner har havt Leilighed til at forfærdige Hielmstiernes BysteII efter en for nogle Aar siden med Geheimeraad Baron SchubartIII sendt MaskeIV. Skulde en saadan Byste af ham være forfærdiget, bedes Hr Professoren anmodet om at besørge den, vel indpakket i en Kasse, afsendt til et sikkert Huus i Livorno, for derfra med en god Skibsleilighed at kunne sendes hertilV, under Adresse til Huset Ryberg et CoVI. Naar A: Müller med et Par Ord fra Hr Professoren, eller Hr Doctoren paa hans Vegne, underrettes om Beløbet af Omkostninger ved Bystens ForfærdigelseVII og Afsendelse til Livorno, skal det Rybergske Huus strax vorde overdraget at remittere Hr Professoren samme.


[versoVIII, sandsynligvis med Bruuns hånd:]
Dette Papier fik RosenvingeIX i et Brev da han var her ovreX, han bad mig afskrive det i mit Brev; men jeg vil heller sende digXI det samme.

General Comment

Dette brev er en rykker for Thorvaldsens portrætbuste af Henrik Hielmstierne, jf. A210, som blev bestilt allerede 29.4.1807.
Brevet er givetvis skrevet på vegne af bestilleren Agnete Marie Rosencrone – Hielmstiernes datter, se også andre rykkere af 12.12.1817 og 16.1.1819.
Busten kom imidlertid først til København med transporten af Thorvaldsens værker 1825.

Archival Reference

m30 II, nr. 53

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Other references

Subjects

Persons

Works

A210 Henrik Hielmstierne, Antagelig juni 1812 - august 1812, inv.nr. A210

Commentaries

  1. Müller blev etatsråd i 1810 og steg i graderne i 1821, da han blev konferensråd. Dette har betydning for dateringen af den ellers udaterede besked, se mere herom i dateringsbegrundelsen.

  2. Thorvaldsens portrætbuste Henrik Hielmstierne, Det Kongelige Bibliotek, København, jf. A210.
    Busten var antagelig færdigmodelleret tidligere i sommeren 1812, men om marmorhugningen var helt tilendebragt, er uvist, jf. Sass, op. cit.
    Forklaringen på dette kan have været, at Thorvaldsen aldrig havde modtaget det forskud, han havde udbedt sig for at påtage sig opgaven, se nedenfor.
    Busten blev oprindeligt bestilt 29.4.1807.

  3. Dvs. den danske diplomat Herman Schubart, Thorvaldsens ven.

  4. Dvs. en gipsafstøbning masken/ansigtet af en ældre portrætbuste fremstillet af billedhuggeren Hartman Beeken (1743-1781). Masken blev brugt som forlæg for
    Thorvaldsens buste af Hielmstierne.
    Masken blev fremsendt til Thorvaldsen med brev af 18.5.1812.

  5. Marmorhugningen af busten var antagelig tilendebragt på dette tidspunkt.
    Men busten blev først sendt til København i 1825 i en anden sammenhæng, se Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1825.

  6. Dvs. handelsfirmaet Ryberg & Co. der også stod for pengeoverførsler mellem Danmark og Italien.

  7. Prisen for busten havde Thorvaldsen fastsat til 200 scudi, jf. brev af 20.5.1807. Han havde samtidigt udbedt sig halvdelen af beløbet i forskud. Disse penge havde han aldrig modtaget, som det også fremgår her, hvor Müller tydeligvis hverken er blevet informeret om prisen eller forskudsbetalingen. Dette nonchalante forhold til sagen fra bestillers side, kan sagtens være en forklaring på, at den endelige færdighugning af busten var blevet forsinket.

  8. Nedenstående bemærkning må være henvendt til Thorvaldsen, da Bruun jo af Müller bliver bedt om at give billedhuggeren besked.
    Dette forklarer også, hvorfor brevet er endt på Thorvaldsens Museum.

  9. Dvs. Bruuns meget gode ven, retshistorikeren J.L.A. Kolderup-Rosenvinge.

  10. Rosenvinge har altså afleveret Müllers brev personligt til Bruun. Da Rosenvinge ikke var i Rom i 1810’erne i den periode, hvor dette udaterede brev stammer fra, må det være blevet overdraget fra Rosenvinge til Bruun i København. Dette forhold er afgørende for dateringsbegrundelsen, se mere herom under Dato.

  11. Bruun og Thorvaldsen var altså dus, hvilket er noget påfaldende, da det forekom sjældent i Thorvaldsens senere år, se Dus med Thorvaldsen.

Last updated 10.11.2015