1.7.1805

Sender

Herman Schubart

Sender’s Location

Montenero

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Ingen udskrift.

Dating based on

Dateringen fremgår af brevet.

Abstract

Schubart has read in a newspaper that Thorvaldsen has been appointed professor at the Academy of Fine Arts in Copenhagen and informs him of this. Christian Stub has arrived at Montenero. Schubart recommends Johan Georg Wahl and asks if the portrait busts of himself and his wife, A718 and A719, and The Dance of the Muses on Helicon, cf. A705, have arrived in Rome.

Document

MonteneroI den 1. Juli 1805

Min bedste Thorwaldsen! Vor gode Landsmand StubII kom hertil igaar Aftes, og vi har talt saa meget om vor Danske PraxitelesIII. Den Stue hvor De formede det herlige Bassorelievo Musernes Fest, eller graziernesIV, thi for begge synes det en Fest; den Stue siger jeg har vi ladet male jonquilleV med en graae Rand, og da Udsigten er saa skiøn har vi bestemt den vor gode Stub, fordi De er saa ond at ikke ville komme til os i SommerVI. Alt her i Montenero erindrer mig om min fortreffelige Ven Thorwaldsen, og jeg maa fortælle ham, at vort Montenero er blevet ret nydelig. Vi har ladet alt forbedre og udpryde, og hvad Naturen angaaer saa er den her saa ophøyet og saa yndig at den ingen Prydelse behøver. Nær havde jeg forglemt af hvad Aarsag jeg griber Pennen i Dag; thi naar man begynder at sladre med sine Venner, mindes man ikke hvad man ville sige, fordi man har saa meget at sige. Det egentlige er dette, at jeg paa engang læser i Hamborg AvisenVII, at De er blevet Professor af vort Maler og Bildhugger Akademie. Denne Aviis lyver næsten aldrigVIII naar den siger noget fra Kiøbenhavn hvor Redacteuren har de sikkreste Kilder. Jeg troer derfor at De virkelig er blevet udnævnt til Professor, og da dette siælden er hos os en blot Ærestitel som i Florenz og BolognaIX, saa er jeg vis paa at denne Udnævnelse er forenet med en god GehaltX, og at De bliver ved at arbeyde i RomXI. Gid det var saa vel. Min SøsterXII skriver mig fra Kiøbenhavn den 8te Juni og taler intet derom. Det er mig ubegribeligt, og jeg beder om Forklaring herover. Min Søster taler forresten meget om en Maler [der] heder WahlXIII som har bragt mig en liden Æske, og jeg beder Dem at takke ham ret hiertelig derfor. Grevinden beder mig instændig at giøre hvad jeg kand for denne Wahl som skal være et skikkeligt ungt Menneske, fuld af Talent, og Enthousiasm for Kunsten. Hun beder mig at anbefale ham til min Ven Thorwaldsen, og jeg giør det meget giærne, da jeg er vis paa at De vil tage Dem af ham for min Skyld og for min Søsters Skyld. Vær saa god at siig mig noget om ham i Deres næste Brev. Siig mig og om De har faaet BüsterneXIV og Basso relievoXV, og hvor vidt De er med de ArbeiderXVI De har begynt, og om det for TorloniaXVII er allerede paa Værkstedet. Min KoneXVIII tager til i Kraft og Sundhed. Vi ere glade til at have vor gode Stub med os, og at kunde tale med ham om Thorwaldsen.
Tilgiv dette Smørrerie; men jeg har ikke tiid til at skrive mit Brev om, og det bliver Deres Sag at læse det om De kan. Min Jaqueline hilser Dem flittigst. Hun tænker ikke uden Fornøyelse paa de lykkelige Tider hvor vor Thorwaldsen vandledeXIX med os om paa Monteneros Bierg Spidse – I Dag vil vi ved et godt glas Chiantiviin Drikke Deres Sundhed

Deres oprigtige Ven B[aron] Schubart

General Comment

På bagsiden af brevet ses en af Thorvaldsens tegninger, Apollon drager sløret fra den efesiske Diana, C482r.

Archival Reference

C482v

Thiele

Delvist gengivet i Thiele II, p. 25-26.

Subjects

Persons

Works

C482r Apollon drager sløret fra den efesiske Diana, 1805 - 1806, inv.nr. C482r
A705 Musernes dans på Helikon, juni 1806 - 1807, inv.nr. A705
A718 Herman Schubart, Tidligst 9. juli 1804 - Senest 6. august 1804, inv.nr. A718
A719 Jacqueline Schubart, 6. august 1804, inv.nr. A719
A7 Mars og Amor, Antagelig 1810 - Antagelig senest juli 1823, inv.nr. A7

Commentaries

  1. Familien Schubarts sommerbolig Montenero, som lå i det bakkede område af samme navn ca. 8 km syd for Livorno.

  2. Dvs. den danske diplomat Christian Stub.

  3. Om den smigrende sammenligning mellem Thorvaldsen og den antikke billedhugger Praxiteles, se referenceartiklen herom.

  4. Dvs. Thorvaldsens relief Musernes dans på Helikon, jf. A705. Thorvaldsen havde modelleret relieffet på Montenero i september 1804. Relieffet rummer både ni (egentlig otte) muser og tre gratier.

  5. Gul farve som blomsten jonquilla af narcisfamilien. Farvekombinationen gult med grå kant i rummet synes at være i tidens directoire-klassicistiske ånd, og kunne minde om nogle af Nicolai Abildgaards indretninger af arveprinsens palæ på Amalienborg i 1790’erne, se referenceartiklen Abildgaard og Christian VIII’s Palæ.

  6. Thorvaldsen skiftede mening og dukkede faktisk op på Montenero 9.8.1805.

  7. Der er antagelig tale om avisen Hamburgischer Correspondent, som udkom første gang i 1712. Omkring år 1800 var den en af de mest udbredte i Europa og den mest læste tysksprogede avis.

  8. Avisen talte sandt. Thorvaldsen var blevet udnævnt til professor i billedhuggerkunst ved Kunstakademiet i København 7.6.1805.

  9. Thorvaldsen var 23.9.1804 blevet udnævnt til professor ved akademiet i Firenze, men dette var rigtig nok en ærestitel og ikke en egentlig ansættelse.
    Senere i 1805 blev han også optaget som “æresmedlem” af Akademiet i Bologna, 16.8.1805.
    Se i øvrigt Thorvaldsens udnævnelser.

  10. Dvs. løn, gage, se betydning 2 af gehalt i Ordbog over det danske Sprog.
    Thorvaldsens professorstilling var netop ikke lønnet, man besluttede ikke at lønne ham, så længe han befandt sig i Italien, se mere herom i Kunstakademiets udnævnelsesbrev 15.6.1805.

  11. Thorvaldsen fik lov af den danske konge/stat til fortsat at bo og arbejde i Rom. Se mere herom i En fri mand. Thorvaldsens forbliven i Rom.

  12. Dvs. den danske kulturpersonlighed og mæcen Charlotte Schimmelmann.

  13. Den danske maler Johan Georg Wahl, der var ankommet til Italien i 1805.

  14. Thorvaldsen havde under sit ophold på Montenero fra juli 1804 modelleret to kolossalbuster af Jacqueline, A719, og Herman Schubart, A718.
    Schubart meddelte 10.6.1805, at de var blevet sendt afsted til Rom.

  15. Ovennævnte relief Musernes dans på Helikon, jf. A705, som også iflg. Schubarts brev af 10.6.1805 var blevet sendt afsted til Rom.

  16. Her kan være tale om mange forskellige værker. Thorvaldsen arbejdede i 1805 bl.a. på Vorontsovas bestilling og Ropps bestilling 1804-05.

  17. Thorvaldsen modtog i 1805 en bestilling på en kolossalgruppe fra den romerske bankmand Giovanni Raimondi Torlonia. Gruppen, der forestillede Mars og Venus, skulle opstilles i det nu nedrevne Palazzo Torlonia på Piazza Venezia som pendant til Herkules og Lichas af Antonio Canova. Værket blev imidlertid aldrig færdigt af uvisse grunde. Thorvaldsen nåede dog at udføre Mars i kolossalstørrelse. Denne figur blev omarbejdet til Den fredsbringende Mars, som nu kun kendes fra stikværket Ferdinando Mori: Le statue e li bassirelievi inventati e scolpiti in marmo dal cavaliere Alberto Thorwaldsen scultore danese, vol. I, Rom 1811, pl. 32, jf. fortegningen D174.
    Denne Mars-figur indgik senere i gruppen Mars og Amor, A7.
    Bestillingen er omtalt i August Wilhelm von Schlegel: ‘Schreiben an Goethe über einige Arbeiten in Rom lebender Künstler. Im Sommer 1805’.

  18. Dvs. Jacqueline Schubart, der havde været syg i vinteren 1804-05, som det fremgår her og af fx brev af 28.12.1804.

  19. Dvs. vandre, færdes, se Ordbog over det danske sprog.

Last updated 22.02.2018