No. 6657 of 10318
Sender Date Recipient
Christian 8. [+]

Sender’s Location

München

1830'erne [+]

Dating based on

Dateringsbegrundelsen er under udarbejdelse.

Just Mathias Thiele [+]

Recipient’s Location

København

Information on recipient

Ingen udskrift.

Abstract

The commentary for this letter is not available at the moment.

Etzdorff har udstilt fortræffelige Landskaber – Grolig har malt en Dampbaads Undergang i en Storm mesterligen. Den der mindst er at rose som Marinemaler er Wolmer. Ved Kunstforeningens Udstilling hver Uge blive Kunstnernes Arbejder bekiendte, meget kiøber Kunstforeningen for at bortlodde, hvad der er godt betaler Maleriehandlerne vel anstændigt i den Forventning endnu at vinde derpaa. Jeg har ikke hørt nogen af de dygtige blandt Kunstnerne klage over Mangel paa Afsætning for deres Arbejder. Man kan saaledes ikke fortænke Genre og Landskabsmalerne i at de opholde dem længere Tid i München, men ogsaa Historie Malerne maae vi udsende disse burde istedet for at iile til Rom giøre sig bekiendte med Corneli[u]s store Conceptioner, med Heinrich Hess’ Udkast til Vinterbilleder, saasom i St. Bonifacii Kirken en Cyclus af denne Helgens Bedrifter; med Schnor’s Cartons, med Kaulbachs Geniefulde Compositioner; og er det [en] Maler om at giøre at vinde technisk Færdighed i Fresco Malerie, saa maae han gaae i Cornelius Skole i Ludvigs Kirken eller vil han benytte sig af incaustiske Farver, hvormed han maler som med Olie, saa maae han arbejde under Hi[ll]ersberg eller Rotmann. Denne sidste malte først et græsk Landskab paa en kunstig Muurflade, om man saa vil kalde den, hvilken som en anden løs Tavle skal anbringes i Muren i Arcaderne. Denne Tavle dannes af hydraulisk Kalk over en Jernrist og giver et Anwurf af Gibs, som afslibes og behandles til incaustisk Malerie. Cornelius foretrækker Fresco og hans Arbejder vidne jo derfor, men ellers er det nok erkiendt af de fleste at Fresco er bedst anvendeligt hvor der kan anbringes enkelte Figurer paa en Flade, saasom i Allerheiligen Kirken hvor Figurerne skulle staae paa Guldgrund; men saasnart som Maleriet kræver flere Planer og Perspectiv vil den incaustiske Maling altid være at foretrække, thi den kan behandles som OlieMalerie og tilsteder Rettelser.

Decorations maleren endelig findes her den bedste Skole ved at studere compositionerne i Slottet og nu i Pincaothekets Loger, hvor han kan faae Lejlighed til selv at øve sig. Hvor urigtigt derfor af Hilker, som jeg mødte paa Vejen til Salzburg, ej at blive længere i München.

En Kunst der er fremtraadt i ald sin Skiønhed er Glasmaleriet. Jeg har seet det ene af de 7 Vinduer som skulle pryde Choret i Au kirken / den skiønneste Gothiske Kirke man kan see / og enhver maae erkiende det for et fuldendt Kunstværk. Det koster 8000 Gulden. Boissenees Glasmalerier ere endnu meere udførte og lade intet at ønske tilbage.

Ligeledes er Erzstøberiet drevet til stor Fuldkommenhed under Stiglmeyers Direction. De forgyldte Statuer af Fyrstelige Personer af det Bajerske Huus der skulle pryde Riddersalen ere saa skiønne som de kun kan tænkes. De koste henved 10000 Gulden Stkt. Schillers Statue efter Thorvaldsens Model er heldigen støbt og ciceleres nu. Hesten til Maximillians Statue skulde snart støbes. Et stort Arbejde forestaaer nemlig at støbe den colossale Statue Bavaria, 55 Fod høj, som skal staae foran Templet paa Højden ved Theresienwiese som Klenze skal bygge.

Endnu maae jeg nævne at Billedhugger Holbek arbejder i Prof. Meyers Attelier og har modelleret en Roma der giør ham Ære. Ogsaa han er meget tilfreds med den Virksomhed han er kommet i. Dog jeg maa slutte, bedende Dem at opbevare dette Brev der kan complettere min Journal. Endnu nævner jeg at jeg idag har besøgt gamle Danecker, han lever i sine Værker, men er saa at sige aandrig død, sløvet ved Alderen.

Bedende Dem at hilse Thorvaldsen og Academiet, som de kan meddele de gode Tidender jeg har givet Dem om de danske Kunstnere i München, nævner jeg mig min kiere Thiele, Deres

velvilligst forbundne
Christian Frederik

Archival Reference
Håndskriftafdelingen, Det Kongelige Bibliotek, Accession 2004/29, kasse 1
Last updated 31.10.2011 Print